Mission Statement

Introductie en achtergrond

De VVD staat voor een vrij en veilig Nederland. Een sterke, op zijn taken berekende krijgsmacht is een voorwaarde om onze waarden en belangen te kunnen beschermen en verdedigen. 

De wereld om ons heen is de laatste jaren onveiliger geworden. Er heerst een oorlog op ons continent en uitbreiding daarvan dreigt. De spanningen aan de oostflank van Europa vormen direct een bedreiging voor vrede en vrijheid in alle Europese landen. Maar ook verder weg, staan westerse waarden en belangen sterk onder druk. 


Het Thematisch Netwerk Defensie van de VVD richt zich op het formuleren van ideeën en standpunten die ten dienste zijn voor stellingname van de VVD in de politieke besluitvorming over deze vraagstukken. Dit gebeurt op basis van onze VVD- beginselen en politieke uitgangspunten.


Het TND is een netwerk van VVD-leden en VVD-sympathisanten die belangstelling hebben voor of actief betrokken zijn bij internationale betrekkingen, geopolitieke ontwikkelingen en vraagstukken ten aanzien van vrede en veiligheid. Het TND ondersteunt de politieke vertegenwoordigers van de VVD in de Tweede en Eerste Kamer en het Europees Parlement door het gevraagd en ongevraagd leveren van advies bij standpuntbepaling op het gebied van onze militaire defensie. Het TND is daarnaast een actief discussie- en debatplatform binnen de VVD. 


Missie

Het TND is een waardevolle gesprekspartner voor de politieke vertegenwoordigers van de VVD. Wij delen onze kennis en ervaring op het gebied van Defensie en Internationale betrekkingen met de partijleiding en de fracties in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, het Europees Parlement en soms met de lokale en provinciale politiek. 


We leveren input voor de verkiezingsprogramma’s van de VVD. Wij zijn een sparringpartner die ten behoeve van de ‘dagelijkse’ politieke praktijk proactief, actief en op verzoek visies, meningen en concrete suggesties deelt met de politici. 

Wij richten ons op: 

  • De ontwikkeling en instandhouding van een slagvaardige krijgsmacht 
  • De eisen en de vragen die de (geopolitieke) context aan die krijgsmacht stelt, 
  • De werking van een daadkrachtig ministerie van Defensie en 
  • De synergie tussen het ministerie en de krijgsmacht enerzijds en een kritische en betrokken samenleving anderzijds’. 

We houden daarbij rekening met de (inter)nationale politieke context, de eisen en verplichtingen die uit ons lidmaatschap van de NAVO, de EU en coalities voortvloeien, ontwikkeling van zowel technologie als de arbeidsmarkt en het belang van een sterke inbreng van ons bedrijfsleven.


De brede deskundigheid en ruime ervaring waarover het TND beschikt staat ter beschikking van onze volksvertegenwoordigers, maar is ook beschikbaar voor onze VVD-achterban.


Visie

Het Thematisch Netwerk Defensie levert een politiek praktische bijdrage aan het tot stand brengen van beleid ten behoeve van het behoud van een voor zijn taken toegeruste krijgsmacht, die in staat is om onze waarden en belangen samen met onze bondgenoten te beschermen. 


Wij baseren ons op de kernwaarden van Defensie: verbondenheid, veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Wij brengen de verbinding tot stand tussen wat nodig en wat mogelijk is. Wij kijken vooral naar wat vanuit onze expertvisie noodzakelijk is en delen deze inzichten en adviezen met onze politieke vertegenwoordigers. Waarbij uiteindelijk de politiek de weging maakt wat politiek haalbaar is.


Strategie

Het TND voert de volgende activiteiten uit om zijn missie en visie te realiseren:

    • Het TND organiseert regelmatig bijeenkomsten en werkbezoeken, waar leden en belangstellenden met elkaar in gesprek kunnen gaan over actuele en fundamentele onderwerpen op het gebied van vrede, vrijheid en veiligheid, internationale betrekkingen en de militaire inzet die hiervoor nodig is. Zo kunnen we van elkaar leren, ideeën uitwisselen en de VVD-standpunten mede vormgeven en bijstellen. 
    • Het TND bouwt en onderhoudt een netwerk van deskundigen op het gebied van militaire en civiele verdediging, internationale betrekkingen, geopolitiek en van politieke professionals. Het TND ontsluit de kennis en kunde die in de achterban aanwezig is, en maakt deze beschikbaar voor de partij. 
    • Het TND informeert en inspireert leden die belangstelling hebben voor Defensievraagstukken en die willen weten wat er politiek op dit terrein speelt. Het TND haalt ook ideeën op bij de leden en identificeert nieuwe experts. Zo betrekt het TND de leden en belangstellenden actief bij de meningsvorming en de standpuntbepaling van de VVD. 


    Word vandaag nog lid van het TND!

    Hoe word je lid van het TND? Als je lid bent van de VVD, kun je jezelf aanmelden voor het TND via de website van de VVD. Je ontvangt dan uitnodigingen voor aansprekende werkbezoeken en bijeenkomsten waar discussie en debat centraal staan. Je kunt actief meedenken en meepraten over de standpunten die de VVD inneemt en gaat innemen over kwesties op het gebied van Defensie en internationale betrekkingen. 


    Je kunt ook lid worden van de LinkedIn-groep van het TND, waar je op de hoogte blijft van de activiteiten en de actualiteiten. Wanneer je geen lid bent van de VVD, maar wel geïnteresseerd bent in het TND, kun je je aanmelden als belangstellende. Je kunt dan vrijblijvend deelnemen aan de activiteiten van het TND, en zo kennismaken met het netwerk en de partij. 

    Meld je vandaag nog aan voor het TND en help ons in onze missie voor een weerbaar en veilig Nederland! Samen kunnen we beschermen wat ons dierbaar is.