TND aanwezig bij Het Grote Defensiedebat van Elsevier Weekblad

Op 12 oktober jl. vond Het Grote Defensiedebat van Elsevier Weekblad plaats. Het TND was daarbij ook vertegenwoordigd. De Minister van Defensie, de Amerikaanse ambassadeur en de voormalig Secretaris-Generaal van de NAVO deelden hun inzichten op het gebied defensie en internationale veiligheid. De bijeenkomst werd afgesloten met een aantal stellingnames waarover de Kamerleden Bosman (VVD), Belhaj (D66) en Baudet (FVD) met elkaar in debat gingen. Het belang van extra defensiebudget en het doorvoeren van veranderingen in de krijgsmacht werden door de sprekers en aanwezigen breed omarmd.

De aftrap van het debat werd verzorgd door Minister van Defensie Ank Bijleveld, zij wees onder andere op de unieke grondwettelijke taken die Defensie heeft en benadrukte dat Defensie geen ‘normaal’ overheidsbedrijf is. Defensie is een last resort. Bijleveld onderstreepte daarnaast het belang dat de veiligheid in Nederland ons allemaal aangaat. De verbinding tussen krijgsmacht en samenleving is daarbij een belangrijke randvoorwaarde. 

Vervolgens hebben de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en voormalig Secretaris-Generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer hun visie gegeven op de huidige trans-Atlantische betrekkingen. De VS en Europa delen belangrijke waarde op het gebied van vrijheid. Maar om gezamenlijk op te kunnen blijven trekken is het wel van belang dat de lasten gelijker worden verdeeld.   

Tot slot gingen de defensiespecialisten van drie politieke partijen met elkaar in discussie aan de hand van een aantal stellingen, waaronder of de nieuwe onderzeeërs van Nederlandse makerlei moeten zijn . De vertegenwoordiging van Kamerleden bestond uit André Bosman (VVD), Salima Belhaj (D66) en Thierry Baudet (FVD). 

Een volledig verslag van het debat is terug te lezen  op: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2019/10/12/defensie-op-het-netvlies

Het debat is ook terug te kijken via www.npopolitiek.nl