Kick-off Thematisch Netwerk Defensie

1 Januari dit jaar is het Thematisch Netwerk Defensie (TND) VVD formeel opgericht. Daarvoor was er al een Defensienetwerk, als onderdeel van het Thematisch Netwerk Internationaal, en een Partijcommissie Defensie. Je hebt vast één van onze activiteiten voorbij zien komen op LinkedIn of Twitter. Op 16 april organiseerde het TND haar officiële kick-off plaats. En wat voor één!

Niemand minder dan de Staatssecretaris van Defensie opende de avond en onderstreepte het belang van het hebben van een netwerk binnen de VVD dat zich richt op defensie. Helder is dat veiligheid een voorwaarde is voor vrijheid. Er wordt meer in defensie geïnvesteerd, maar dat is slechts een begin. Daarnaast is het van belang dat krijgsmacht de manier waarop zij is georganiseerd aanpast aan de dynamieken van de 21eeeuw. Dat betekent onder andere een modernisering van het personeelssysteem en het zoeken naar verbinding met de buitenwereld. Daarbij moet gedacht worden aan (het intensiveren van) samenwerking met bedrijven en kennisinstituten.

Aansluitend nam Frank van Kappen, die namens de VVD in de Eerste Kamer zit, de ruim 100 aanwezigen mee in een lezing over veranderingen op het geopolitieke schaakbord. Rusland en China passeerden de revue, net als tal van andere dreigingen die als voedingsbodem voor toekomstige conflicten gelden. Waterschaarste is daar een duidelijk voorbeeld van. Frans Osinga, hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie, voegde hier een militair-operationele analyse aan toe. Hij benadrukte in zijn voordracht dat veel van de hedendaagse geopolitieke dynamieken en daarmee gepaard gaande dreigingen niet nieuw zijn. Dat betekent dat we ook weten hoe hier militair gezien, ondersteund door nieuwe technologische ontwikkelingen, op te reageren. De grootste vijand van het westen is de onderlinge verdeeldheid. Zo is het niet langer vanzelfsprekend dat de Verenigde Staten de veiligheid van Europa garandeert. Dat vraagt om actie. 

Dat defensie ook lokaal-regionale effecten met zich meebrengt werd duidelijk tijdens de voordracht van Steven Adriaansen. Als burgemeester van de gemeente Woensdrecht vertelde hij wat onderhoud aan de F-35 op vliegbasis Woensdrecht betekent voor zijn gemeente op het gebied van werkgelegenheid. Verder onderstreepte hij dat een veelheid aan spelers een rol heeft in het veiligheids-ecoysteem; bedrijven, ontwikkelingsmaatschappijen, onderwijsinstellingen, lokale overheden en defensie behalen alleen optimale resultaten als zij hun krachten bundelen.

De discussie werd informeel voortgezet onder het genot van een drankje. 

Zie je ook het grote (politieke) belang van realistisch en solide defensiebeleid, ben je liberaal en beschik je over relevante kennis en inzichten? Meld je dan aan op MijnVVD en doe mee!